Skutečný lékař Navigace
EN

Bílkovina v moči

Objeví se při infekcích močových cest, či signalizuje vážné problémy: poškození ledvin nebo preeklampsii. Skutečný lékař provede potřebné testy a vyšetření.


Bílkovina v moči – běžná komplikace i příznak poškození ledvin

Při kontrole moči může lékař objevit bílkovinu. Často se tak děje při zvýšené zátěži organismu či akutních infekcích, včetně infekce močových cest a ledvin. Test je proto dobré po odeznění obtíží zopakovat, bílkovina obvykle vymizí.

Při otocích spěchejte k lékaři

Bílkovina v moči se ale také objeví u poškození ledvin například při dlouhodobě vysokém tlaku, cukrovce, nádorech močových cest, myelomu, glomerulonefritidách nebo glomeruloskleróze. V druhé polovině těhotenství se takto projevuje nebezpečný stav zvaný preeklampsie.

Vinou úniku bílkovin do moči dochází v těle k jejich nedostatku. Ten se projevuje únavou, náchylností k infekcím a otoky – zprvu očních víček, později nohou a dalších částí těla. Při ztrátě vyšší než jsou tři gramy denně vzniká nefrotický syndrom. K němu se pak přidávají další projevy choroby, která syndrom zapříčinila.

Při objevu bílkoviny v moči lékař provede vyšetření, případně zjistí ztrátu bílkoviny v průběhu 24 hodin. Podle výsledků se může zaměřit na přítomnost bakterií, zkontrolovat močové cesty včetně ledvin zvnějšku ultrazvukem či zevnitř cystoskopií, popřípadě vám doporučí vyšetření u odborníka.




Kde nás najdete

Chcete se stát naším pacientem? Vyplňte náš krátký formulář, nebo nás kontaktujte.

Na Florenci 2116/15, 110 00 Praha 1

Budova Florentinum, možnost placeného garážového parkování
METRO B - Náměstí Republiky
METRO C - Florenc

Ordinační doba

Pondělí 08:00 - 17:00
Úterý 08:00 - 19:00
Středa 08:00 - 16:00
Čtvrtek 08:00 - 18:00
Pátek 08:00 - 14:00