Skutečný lékař Navigace
EN

Selhání ledvin - akutní

Snížení tvorby moči, poruchy vědomí a srdečního rytmu. Akutní i chronické selhání ledvin ohrožuje život. Skutečný lékař poskytne první pomoc i léčbu.


Selhání ledvin hrozí rozvratem organismu

Akutní selhání ledvin je život ohrožující stav, který se pozná podle snížené tvorby moči, které je později následováno poruchami vědomí a srdečního rytmu. V organismu se hromadí tekutiny, stejně tak jako draslík, dusíkaté zplodiny a kyselé produkty metabolismu. A ohrožují mozek i ostatní orgány. Pokud lékaři postiženému včas zavedou dialýzu, buňky ledvin se dokážou obnovit. Plně ale fungují až v řádech týdnů či měsíců. Jinak pacient zemře.

Pozor na dehydrataci

Problémy se mohou vyskytnout na cestě ještě před ledvinou, až za ní nebo se týkají jí samotné. Ledvinnou tkáň poškozují těžké kovy, kontrastní radiologické látky a různé látky z organismu, které do orgánu nepatří.

Obtíže vzniklé už před ledvinou způsobí špatné prokrvení orgánu, protože se nedostává krve, kyslíku a živin. Tento stav je typicky vyvolán dehydratací, tak časté u starších lidí. Ke stejné situaci dojde ale i při velké ztrátě krve nebo selhání srdce. Pokud se pacientovi včas dostane tekutin – zpravidla infuzí, je možné buňky ledvin zachránit a organismus vrátit do rovnováhy.

Nejméně často selžou ledviny kvůli zatarasení močových cest. Vadit může močový kámen, zvětšená prostata nebo nádor. Sloupec neodtékající moče postupně dosáhne až k ledvině a utlačuje ji. Tak ji bohužel může nevratně poškodit. Tato varianta je velmi záludná, protože při postižení jedné ledviny člověk močí normálně a problém nepozná. Zjistí-li se ale překážka včas, urolog ji okamžitě odstraní nebo zajistí alternativní odtok moči.

Se selháním ledvin neváhejte navštívit lékaře

Máte-li podezření na akutní selhání ledvin, spěchejte k lékaři. Ten je schopen stav rozpoznat vyšetřením ledvin, moči, krve nebo ultrazvukem a v krajním případě zachránit i život.




Kde nás najdete

Chcete se stát naším pacientem? Vyplňte náš krátký formulář, nebo nás kontaktujte.

Na Florenci 2116/15, 110 00 Praha 1

Budova Florentinum, možnost placeného garážového parkování
METRO B - Náměstí Republiky
METRO C - Florenc

Ordinační doba

Pondělí 08:00 - 17:00
Úterý 08:00 - 19:00
Středa 08:00 - 16:00
Čtvrtek 08:00 - 18:00
Pátek 08:00 - 14:00