Dieta při léčbě warfarinem
Žádná zelenina a alkohol? Dieta při léčbě warfarinem je opředená mýty. Přečtěte si, co můžete jíst a proč nezapomínat na vitamín K a rozumnou životosprávu.
S warfarinem musíte upravit životní styl
Warfarin, lék proti nadměrné srážlivosti krve, zabraňuje vzniku nebezpečných krevních sraženin v cévách a srdci. Dokáže totiž omezit působení vitamínu K, který srážení krve umožňuje. Při užívání tohoto medikamentu je třeba dodržovat několik prospěšných návyků:
- Jezte potraviny s obsahem vitamínu K, a to ve stejném množství každý den
V minulosti se „káčko“ u pacientů omezovalo. Nyní odborníci zdůrazňují, že důležitější než množství je stabilní příjem, obvykle 90 až 120 mikrogramů na den. To je zároveň množství vhodné pro zdravého dospělého člověka. Množství do 300 mikrogramů by nemělo ovlivnit účinek léku.
Vitamín nezkoušejte ze svého jídelníčku úplně škrtnout. Nedostatek této látky totiž narušuje tvorbu kostní dřeně a vede k osteoporóze a vápenatění cév. Pokud se vám tvoří modřiny, krvácíte z nosu nebo z dásní, vitamín vám chybí.
- Dopřejte tělu prospěšné látky
Svému tělu dopřejte zdravou a vyváženou stravu, bohatou na vitamíny, minerály a stopové prvky. Důležitý je vitamín C. Chrání kosti, cévy a kůži a udržuje imunitní systém v kondici. Jeho příjem by ale měl být také vyvážený. V dávkách vyšších než 500 mg denně omezuje vstřebávání warfarinu. Nezapomínejte také na potraviny bohaté na vlákninu.
Pokud máte pochybnosti o tom, co jíst, poraďte se s dietologem. Špatně nastavená dieta může vést k obezitě, vysoké hladině cholesterolu, snížené obranyschopnosti a podobně. Nezapomínejte také na pitný režim, který podporuje správnou funkci metabolismu.
- Vyhýbejte se nezdravému jídlu a stresu
Umělá barviva a sladidla, glutamáty a další šmakulády neprospívají celkové pohodě vašeho organismu. Pokud můžete, nezdravým potravinám se vyhýbejte. U alkoholu platí omezení na jeden drink denně, tedy půl litr piva, dvě deci vína nebo půl deci destilátu. Při vyšším příjmu zvyšujete riziko nebezpečného krvácení.
Tělesná kondice je při léčbě warfarinem velice důležitá, protože horečka, průjem a jiné obtíže účinek tohoto léku výrazně zvyšují. Snažte se proto zůstat zdraví a dobré mysli.
- Ne všechno zelené je nebezpečné
Pacienti někdy dostávají radu: Co je zelené, má vysoký obsah vitamínu K. To je dobrá pomůcka, ale neplatí vždy. Výjimkami jsou třeba cuketa, okurky nebo fazole. I tady platí, že co jednomu nedělá nic, na druhého může působit silně. Ale nebojte se, svou dietu si časem ušijete na míru.
>Díky nízkému podílu vitamínu se doporučuje kořenová zelenina, tedy mrkev, celer, petržel, brambory, a středomořské plodiny jako papriky, rajčata, okurky, ovoce nebo houby. Z olejů si vybírejte ty řepkové a slunečnicové, na olivový si dejte pozor a na sójový raději zapomeňte.