Navigace
EN

Dna

Dna je bolestivé onemocnění. Lidé se často ptají, jak při dně jíst a jak se vyvarovat bolesti. Naučíme vás vhodné dietě a vaše trápení společně udržíme na uzdě.


Nemoc králů provází velké bolesti. Dnes ji dokážeme léčit

Prudká bolest v palci, která se náhle rozhoří zpravidla během noci a hned tak neodezní. Tak o sobě dává vědět dna čili pakostnice. Tato zánětlivá artritida si často vybírá klouby palců u nohou, pak ji znáte jako podagru od Haškova Švejka. Může ale postihnout i kotníky, kolena, zápěstí a klouby prstů na rukou. Projevuje se zmiňovanou prudkou, silnou bolestí, která člověka trápí až deset dní. K tomu se přidávají otoky a záněty v kloubech, v pozdějších stadiích boule a deformace kloubů. Záchvaty přicházejí ve chvíli, kdy vaše krev obsahuje nadměrné množství kyseliny močové, které by se mělo tělo zbavovat močí. To se stává při nedostatečném fungování ledvin, nadměrném příjmu masa, alkoholu nebo nádorovém onemocnění. Zbytky nevyloučené odpadní látky krystalizují v kloubech a cizorodé částečky samozřejmě příslušné místo dráždí. Přivolají na sebe buňky imunitního systému, které se svými agresivními látkami snaží krystalků zbavit. Jenže právě tak vyvolají zánět.

Kyselina močová vzniká při trávení purinů, které najdeme v každém buněčném jádře. Některé potraviny jich ale obsahují více než jiné. Proto léčba nemoci začíná úpravou jídelníčku.

Dieta a léky spolehlivě zamezí záchvatům

Ačkoliv se jedná o velmi bolestivé onemocnění, které v minulosti potrápilo nejednoho panovníka, vy se můžete utrpení vyhnout. A to užíváním správných léků a změnou stravy. Pokud vás dna postihla, navštivte co nejdříve lékaře. Ten diagnostikuje příčinu a předepíše vám vhodnou medikaci. Poradí si i s dietou, která vylučuje potraviny s vysokým obsahem purinů. Při tomto onemocnění se také doporučuje úprava životního stylu. Postiženým kloubům prospěje také pravidelné cvičení a nižší váha.

Co při dně jíst a čemu se vyhnout

Při dnavé dietě platí jednoduchá poučka: jezte potraviny s nízkým obsahem purinů. S výjimkou zeleniny. Jmenovitě v luštěninách je sice hodně purinů, ale záchvaty dny nespouští. Naopak fruktóza a rafinovaný cukr riziko záchvatu významně zvyšují, ačkoliv téměř žádné puriny neobsahují. Urychlují totiž metabolismus a kvůli nim je organismus vystaven přívalové vlně kyseliny močové. Podobnou situaci působí alkohol, kterého se tělo zbavuje přednostně a kyselina močová musí „čekat ve frontě“.

Příznivě naopak působí nízkotučné mléčné výrobky, sójové výrobky a vše, co obsahuje větší množství vitamínu C. Plnotučné mléčné výrobky jíst můžete, na hladinu nepřátelské látky vliv nemají.

Vyšší obsah purinů, tedy více než 200 mg / 100 g, vykazují tyto potraviny:

  • Vnitřnosti: játra, ledviny, mozek či brzlík
  • Zvěřina: maso divokých prasat, srn, zajíců a dalších divoce žijících zvířat
  • Ryby: makrely, tuňák, sardinky, ančovičky, tresky, s výjimkou lososa
  • Plody moře: krevety, krabi, kaviár, ústřice
  • Slazené nápoje: ovocné džusy, sladké limonády
  • Potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru
  • Kvasnice

Dále se vyhněte potravinám s vysokým obsahem rafinovaných cukrů, jako jsou koláče a sladkosti, rizikem může být rovněž kupovaný chléb a bílé pečivo.

Vyhledávejte potraviny s nízkým obsahem purinů, tedy v množství menším než 100 mg / 100 g. Jsou to například:

  • Ovoce (třešně dokonce snižují hladinu kyseliny močové v krvi)
  • Zelenina
  • Luštěniny
  • Ořechy
  • Celozrnné potraviny
  • Mléčné výrobky
  • Vejce
  • Nápoje: káva, čaj i zelený čaj
  • Bylinky a koření: všechny druhy bylinek a koření
  • Rostlinné oleje: řepkový, kokosový, olivový, lněný olej



Kde nás najdete

Chcete se stát naším pacientem? Vyplňte náš krátký formulář, nebo nás kontaktujte.

Na Florenci 2116/15, 110 00 Praha 1

Budova Florentinum, možnost placeného garážového parkování
METRO B - Náměstí Republiky
METRO C - Florenc

Provozní doba

Pondělí 08:00 - 17:00
Úterý 08:00 - 19:00
Středa 08:00 - 16:00
Čtvrtek 08:00 - 18:00
Pátek 08:00 - 14:00