Navigace
EN

Poruchy trávení, žlučníkový záchvat

Žlučníkové záchvaty, syndrom dráždivého tračníku, Crohnova nemoc a jiné poruchy trávení člověku dělají ze života peklo. Pomůžeme vám zase naplno žít.


Poruchám trávení můžete předcházet denně

Dobré trávení začíná v oku a na špičce vašeho nosu. Nevěříte? Když se vám sbíhají sliny při pohledu na voňavé jídlo, žaludek dostává signál, že se má „rozehřát“. Začne uvolňovat trávicí šťávy a enzymy. Díky slinám se dále aktivují enzymy v ústech, které jídlo žaludku připravují. Jejich dostatek nebo nedostatek záleží na tom, jak důkladně potravu rozkoušete.

Čím lépe potravu rozmělníte v ústech, tím méně energie vynaloží žaludek a celá trávicí soustava na její zpracování. Možná toho sníte méně, ale vaše tělo dokáže získané živiny lépe využít. Když poctivě koušete, obvykle jíte pomaleji. Snáze si uvědomíte, že už jste sytí. Přejídání se nevyplácí. Nejen kvůli riziku obezity, ale i proto, že žaludek dokáže potravu lépe zpracovat, když není plný.

Pokud máte přesto po jídle pocit, že se žaludku do práce nechce, můžete podpořit činnost trávicího systému půlhodinovou procházkou. Obecně platí, že zhruba hodinu po obědě bychom neměli sedět u psacího stolu. V tu dobu se totiž potrava přesouvá z žaludku do tenkého střeva. Jenže při sezení se celá oblast břicha stlačuje, což omezuje pohyb střev a s ním i samotné trávení. Je tedy prozíravé se v době po obědě trochu projít.

Potravinoví pomocníci a nepřátelé

Trávení můžete podpořit hořkými potravinami, jako je třeba rukola. Hořkost podporuje pohyb střev a vylučování žaludečních šťáv, které pomáhají rozkládat potravu. Podpůrný účinek mají na trávení i zázvor, skořice, česnek, kurkuma a další koření, která zahřívají organismus. V neposlední řadě urychluje metabolismus jablečný ocet. Proto se doporučuje přidat jednu jeho polévkovou lžíci do salátu či dresingu. Potraviny s obsahem vlákniny jsou samozřejmostí.

Nevyvážená strava naopak ubližuje. Pokud se pomyslná ručička vah vychýlí na úkor tuků a bílkovin směrem k sacharidům, z tlustého do tenkého střeva přesídlí kmeny bakterií, jež omezují vstřebávání živin a podporují kvašení. Přemíra tučného masa zase trávení zpomaluje, zvláště pokud člověk většinu dne v práci sedí a nejí ovoce a zeleninu.

Jídelníček se může stát nevyváženým i tehdy, pokud si člověk vybere nevhodnou dietu. Spousta zeleniny na talíři vypadá slibně, ale pokud jste dosud znali zeleninu jen z regálu obchodního řetězce, žaludek můžete pořádně potrápit. Chcete-li změnit své stravování, vyberte si některý z dobrých kurzů hubnutí. Odbornice na výživu vám pomohou najít rovnováhu mezi sacharidy, bílkovinami a tuky.

Stres, nenápadný nepřítel

Jedním z nejhorších nepřátel dobrého trávení je stres. Při stresu se na jídlo nesoustředíme. Jíme příliš rychle, takže náš organismus není na jídlo dostatečně připraven. Psychické napětí se navíc přenáší na vnitřní orgány. Ne nadarmo se říká: „sevřel se mu žaludek strachy“. Častým důsledkem nezvládnutého stresu jsou pak žaludeční vředy, průjmy, syndrom dráždivého tračníku a jiné zažívací problémy.

Tyto potíže lze mírnit pomocí léků. Lepší je ale odreagovat se sportem, dechovými cvičeními nebo třeba saunováním. Pamatujte, že kvalitně prožitý čas odpočinku nepomáhá jen vaší hlavě, ale také žaludku.

Vážné poruchy trávení řešte s lékařem

Pokud vás trápí časté průjmy, nadýmání, bolesti břicha, ubývání na váze, svalová slabost a pocit plnosti, je nutné navštívit lékaře. Učiňte tak, i když průjem neodezní ani po dvou dnech diety bez pevné stravy. Poruchy trávení mají rozličné příčiny. Před zahájením léčby musí lékař určit přesnou diagnózu, což může být časově náročné.

Poruchou trávení rozumíme situaci, kdy tělo není schopné využít živiny, vitamíny a minerální látky, které přijímá. Často k ní dojde u lidí, kteří rychle zhubli nebo trpí průjmy, chudokrevností nebo nedostatkem vitamínů. Porucha může být i vrozená, jako tomu je například u celiakie. Tuto nemoc způsobuje nesnášenlivost lepku, přítomného v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. Celiak musí dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Jinak dochází působením lepku k rozvoji autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva.

Autoimunitním zánětem vznikajícím v tenkém střevě je i Crohnova nemoc. Její příčina dosud nebyla odhalena. Je ale zřejmé, že velkou roli hrají dědičnost, kouření, léčiva typu hormonální antikoncepce nebo antibiotik a dále rafinovaný cukr nebo nedostatek vlákniny ve stravě. Svůj příchod ohlašuje tato vážná choroba bolestí v pravém podbřišku, průjmem, dávením, úbytkem váhy a krví ve stolici. K léčbě nemoci se užívají glukokortikoidy a antibiotika. Zánět obvykle na čas ustoupí, aby se pak nezřídka opět vrátil. Vývoj Crohnovy nemoci lze těžko předvídat. Někdy se zánět zhoršuje, jindy zcela vymizí anebo se stane mírným, zato chronickým. Během jeho léčby je nutné důsledně dodržovat léčebná opatření.

Dalším poměrně častým onemocněním je syndrom dráždivého tračníku. Spouštěčem bývá stres a některé potraviny, ale přesnou příčinu vědci také neodhalili. Nemoc se projevuje střídavými periodami průjmů a zácpy, bolestí zad, pocitem nadýmání a únavou. Nemoc narušuje přirozené stahování a uvolňování svalů střevních stěn. Potrava prochází trávicím traktem příliš pomalu anebo pro změnu příliš rychle. Léčba zahrnuje změnu jídelníčku, probiotika, pravidelný pohyb, vyhýbání se stresu, medikamenty i psychologickou pomoc.

Poruchy trávení mohou být také způsobeny nádory trávicího traktu, u nás nejčastěji žaludku a tlustého střeva. Při rakovině žaludku ztrácí postižený chuť k jídlu a zvrací. Nádor ve střevech může blokovat trávicí trakt.

I žlučník umí potrápit

Člověk si často poprvé připustí, že má žlučník, až tehdy, když ho začne sužovat žlučníkový záchvat neboli žlučníková kolika. Tyto akutní obtíže jsou často provázeny velkými bolestmi. Příčiny se různí, v pokročilé fázi za tím mohou stát zánět, žlučové kameny či písek, případně také ucpání žlučovodů nebo zhoubné bujení. Poměrně často dochází ke kombinaci různých faktorů. Do hry nadto vstupuje hormonální nerovnováha, ale i chybná životospráva, přecitlivělost na konkrétní potravinu, stres nebo vadné držení těla.

Předzvěstí koliky je tlak v pravém podžebří. Někdy také pocit plnosti, nafouknutého břicha, říhání a škytání. Záchvat nastupuje jako prudká silná bolest vystřelující do zad a žaludku. Postižený často zvrací, říhá, má pocit žluče v ústech a zažloutlé oční bělmo. Kolika někdy rychle odezní, jindy se ale opakuje několikrát nebo trvá několik hodin. Záchvat může být provázen komplikacemi v podobě zablokování žlučovodů, prasknutí žlučníku, zánětu slinivky nebo zpomalené činnosti jater.

Doporučení pro čas záchvatu:

  • Nic nejezte a nepijte.
  • Najděte si polohu, která vám uleví.
  • Můžete si vzít léky proti bolesti.
  • Částečnou úlevu může poskytnout ručník namočený do studené vody a přiložený na pravé podžebří. Pomáhá také hluboké dýchání.
  • Po odeznění obtíží je vhodné jíst jen suché pečivo a pít hořký černý čaj, další dny pak dodržovat žlučníkovou dietu, pravidelně se hýbat a dostatečně pít.

Léčba žlučníkových obtíží se odvíjí od jejich příčiny. Po odeznění záchvatu je proto potřeba vyhledat lékaře, aby důvod bolestí odhalil. Pokud není konzervativní léčba účinná, je možné žlučník odstranit operativně a tak se tohoto soužení zbavit jednou provždy.




Kde nás najdete

Chcete se stát naším pacientem? Vyplňte náš krátký formulář, nebo nás kontaktujte.

Na Florenci 2116/15, 110 00 Praha 1

Budova Florentinum, možnost placeného garážového parkování
METRO B - Náměstí Republiky
METRO C - Florenc

Otevírací doba

Pondělí08:00 - 16:00
Úterý08:00 - 20:00
Středa08:00 - 17:00
Čtvrtek08:00 - 20:00
Pátek08:00 - 16:00