Skutečný lékař Navigace
EN

Šetřící dieta

Šetřící dieta je vhodná při zažívacích obtížích a chronických nemocích trávicího systému. Přečtěte si, z čeho by se měla správně skládat.


Šetřící dieta odlehčí vašemu zažívání, aniž byste hladověli

Šetřící dieta je vhodná zejména pro pacienty z rozličnými nemocemi trávicího systému. Nejčastěji vám ji lékař doporučí tehdy, když máte chronický zánět žaludku nebo slinivky, žlučníkové problémy, případně chronické onemocnění jater nebo střev. Předepisuje se také po operacích, to aby se zažívací ústrojí rychleji zotavilo. Strava při šetřící dietě by měla být v první řadě lehce stravitelná a nedráždivá. Zároveň však musí obsahovat všechny potřebné živiny. Nebojte se tedy, že budete hladovět. Naopak. S šetřící dietou si můžete dopřát pestrost, která vám udělá dobře.

Masu se nevyhýbejte, ale dejte pozor na tuk

Maso můžete jíst téměř jakékoli, v každém případě by však mělo být libové. Hodí se tedy například kuřecí a krůtí bez kůže, vepřová kýta či panenka a z hovězího zadní nebo svíčková. Ideální je i králičí maso nebo ryby, zejména pak treska, která obsahuje jen malé množství tuku. Masa se tedy vzdát nemusíte, právě naopak. Vaše tělo bílkoviny potřebuje.

Zeleninu a ovoce vybírejte jen nenadýmavé

Někteří lidé s chronickým onemocněním trávicího ústrojí zeleninu snáší bez problémů, jiným dobře nedělá. Je tedy na vás, abyste vyzkoušeli, které druhy zeleniny vám budou vyhovovat. Obecně se doporučuje kořenová zelenina jako třeba mrkev a petržel, dále pak květák, brokolice nebo hlávkový a ledový salát. U rajčat je lepší odstranit slupku a zrníčka, mohly by vás dráždit. Vyhýbejte se určitě zelí, okurkám, ředkvičkám a paprikám. Tato zelenina je totiž hůře stravitelná a nadýmavá.

Z ovoce si můžete dopřát téměř vše. Lepší je přitom vybírat si vyzrálejší plody. Vynechte ale kyselé druhy a také ty, které mají tvrdou slupku a zrníčka, jako je třeba angrešt nebo rybíz.

S celozrnným pečivem opatrně

Ačkoli se celozrnné pečivo často upřednostňuje před tím bílým, v případě šetřící diety je to obráceně. Obiloviny se slupkou (z kterých je tmavé pečivo vyrobeno) jsou totiž náročnější na trávení. A ani větší obsah vlákniny není žádoucí. Raději si tedy dejte jeden den starý rohlík, veku nebo bílý chléb. Také ovesné vločky byste měli vždy jíst nejlépe povařené. Zkuste si z nich připravit třeba kaši nebo je přidat do polévky.

Důležitá je správná úprava pokrmů

Nejvhodnější je připravovat jídlo pomocí dušení, v páře nebo papiňáku. Smažení a grilování se nedoporučují, protože při šetřící dietě jde zejména o to, abyste nekonzumovali příliš mnoho tuku, a už vůbec ne ten přepalovaný. Občas ale můžete do již hotového jídla přidat oříšek másla nebo kapku rostlinného oleje, které umožní lepší vstřebávání vitamínů. S čím se budete muset určitě rozloučit, je klasická máslová jíška. K zahušťování raději používejte na sucho opraženou mouku, kterou ve vodě povaříte, případně rozmixovanou zeleninu nebo ovesné vločky.

Jak dlouho šetřící dietu dodržovat?

Doba stravování podle šetřící diety je u každého individuální. Záleží na konkrétním onemocnění a na tom, jak dlouho přetrvávají obtíže. Pokud vaše problémy odezní, budete se moci pomalu vrátit k normální stravě. Potraviny, které jste během diety nejedli, je ale třeba zařazovat postupně, aby si na ně tělo zase zvyklo.

Šetřící dietu ale můžete dodržovat klidně celý život, hodí se totiž i pro úplně zdravé jedince. Ti si navíc mohou dopřát klidně i celozrnné pečivo a nemusí tak úzkostlivě dbát na odstraňování slupek a zrníček z ovoce. Základem v každém případě je, abyste jedli pestře a vyváženě.

 




Kde nás najdete

Chcete se stát naším pacientem? Vyplňte náš krátký formulář, nebo nás kontaktujte.

Na Florenci 2116/15, 110 00 Praha 1

Budova Florentinum, možnost placeného garážového parkování
METRO B - Náměstí Republiky
METRO C - Florenc

Ordinační doba

Pondělí 08:00 - 17:00
Úterý 08:00 - 19:00
Středa 08:00 - 16:00
Čtvrtek 08:00 - 18:00
Pátek 08:00 - 14:00